23033
post-template-default,single,single-post,postid-23033,single-format-standard,stockholm-core-1.0.9,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-5.1.6,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive

1821-2021 : Η Ελληνική Επανάσταση εμπνέει τη μόδα

Η μόδα αποτίει φόρο τιμής στα 200 χρόνια από την επανάσταση κι εγχώριοι οίκοι μόδας αλλά και διεθνείς δημιουργούν limited edition κομμάτια και signature συλλογές αφιερωμένες στην Ελληνική Επανάσταση.

Σύμβολα του παρελθόντος και στοιχεία της ιστορίας αποτυπώνονται με τη μοντέρνα οπτική των Ελλήνων σχεδιαστών  σε σύγχρονα ρούχα κι αξεσουάρ συνδέοντας το χθες με το σήμερα.

 

Ancient Kallos – Bouboulina Collection

H Ancient Kallos εμπνέεται από τη Μπουμπουλίνα Λασκαρίνα και δημιουργεί τη συλλογή ‘’Bouboulina’’, στην οποία κυριαρχούν αριστοτεχνικά κεντήματα, ελληνικά σύμβολα και περίτεχνες λεπτομέρειες.

 

Όπως αναφέρει η Ancient Kallos : «Η συλλογή «Bouboulina» εγκωμιάζει και εμπνέεται από την φιγούρα της ηρωίδας, τιμώντας την γυναικεία δύναμη και το ένστικτο»

Στη συλλογή κυριαρχούν : «Ριγέ μοτίβα σε λευκές και μπλε αποχρώσεις της ελληνικής σημαίας, το πορφυρό κόκκινο που παραπέμπει στους αγώνες της ελληνικής επανάστασης, το χαρακτηριστικό ελληνικό μπλε του Αιγαίου και φυσικά το διαυγές λευκό».

Στη συλλογή συμπεριλαμβάνεται και το πρώτο χειροποίητο αντικείμενο το βάζο Hellas, το οποίο αντλεί έμπνευση από την ελληνική σημαία, με τις πέντε ρίγες να αντιπροσωπεύουν τα γράμματα της λέξης «Ελευθερία». Το κόκκινο χρώμα στο εσωτερικό συμβολίζει την αιματοχυσία των ηρώων του 1821, ενώ η μαύρη φούντα συμβολίζει το δάκρυ.

 

Το βάζο Hellas αποτελεί δημιουργία της καλλιτέχνιδος Αλεξάνδρα Μανουσάκη αποκλειστικά για την Ancient Kallos.

‘’1821’’ by  Zeus & Dione

Το γνωστό ελληνικό brand τιμά το ιστορικό γεγονός με μια συλλογή με αναφορές σε λαϊκές και εθνικές φορεσιές των προγόνων μας, καθώς και στα χρώματα της Ελληνικής Σημαίας.

 

Callista – Επετειακό Πουγκί 1821

Η Callista Krafts δημιουργεί για τη 200η επέτειο το 1821 Pouch, αποκωδικοποιώντας την ελληνική φορεσιά. Η φουστανέλα μετατρέπεται σε πολυτελές δερμάτινο πουγκί, με λευκές πτυχώσεις, ένα κόκκινο ανάποδο φέσι σαν βάση και φούντες του τσαρουχιού.

Fustanela 2021 – Γιάννης Σεργάκης

Για το 2021 ο κοσμηματοποιός Γιάννης Σεργάκης σχεδιάζει ένα διαφορετικό γούρι τη Φουστανέλα από πορσελάνη για να τιμηθεί η ιδέα του Έλληνα σε έναν αιώνιο κύκλο αγώνων και χαράς, απογοήτευσης και ελπίδας, κόπωσης και ενέργειας, λήθαργου και σθένους.

‘’Ελευθερία’’ by Elias Kafouros για Hermès

Ο κορυφαίος γαλλικός οίκος Hermes υμνεί την Ελλάδα με τη δημιουργία ενός μεταξωτού μαντηλιού, που φέρει την υπογραφή του διεθνούς Έλληνα εικαστικού Ηλία Καφούρου. Το μαντήλι αποτυπώνει τη δύναμη της λέξης “Ελευθερία”, με φόντο χαρακτηριστικά τοπία της Ελλάδας. Στο κέντρο, το γράμμα “θήτα” θυμίζει τη μορφή ενός γαλάζιου ματιού, αποτρέποντας την κακή τύχη.

Mary Katrantzou

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανέθεσε στη διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνίδα σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου να φιλοτεχνήσει μια νέα σειρά δώρων εθιμοτυπίας της Προεδρίας. Μια γαλανόλευκη σημαία, ελληνικές γραμματοσειρές και αναφορές στον Μινωικό πολιτισμό συνθέτουν το παζλ έμπνευσης της δημιουργού.

Grecian Chic ‘’Συλλογή Τσαρούχι’’ by  Έλενα Ζουρνατζή

Για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η Grecian Chic μας ξανασυστήνει ένα μοναδικό φουλάρι, που εμπνεύστηκε πριν επτά χρόνια. Τα «Τσαρούχια» αποτυπώνονται με πιο έντονα χρώματα και αφιερώνονται στην ιστορία του τόπου μας.

1821 by Thalassa Collection

Στη συλλογή “1821” περιλαμβάνονται ιδιαίτερα, ολομέταξα μαντήλια, φουλάρια και γραβάτες, με μοτίβα που αποτυπώνουν τσαρούχια και τσολιάδες, σε μοναδικούς χρωματικούς συνδυασμούς.

Be !nspired

Μαρία Χρυσαϊδη

Αυτό το άρθρο δεν έχει λάβει ακόμα σχόλια

Θα χαρώ να ακούσω τη γνώμη σας!

*Το e-mail σας δεν δημοσιεύεται και αντιμετωπίζεται με απόλυτη εχεμύθεια.